Home » Jobbcoach – mallar för CV m m

Jobbcoach – mallar för CV m m

MENY: Introduktion  l  Jobbsökartips Mallar för CV m m  l  Lite om regler, lagar och stöd l  Jobbintervju  l  Länklista

Mallar för ansökningshandlingar

När man ansöker om arbete idag är det vanligaste att man skickar in sitt CV och ett personligt brev.

CV:t är i huvudsak en lista på dina anställningar, utbildningar och övriga, relevanta färdigheter och uppdrag.

CV:t bör innehålla:

 • Personuppgifter; namn, adress, tel, e-post, födelsedata och gärna ett foto
 • Lista på anställningar med tidsperiod (du behöver inte ha exakta datum, det räcker ofta med månad och år), arbetsgivare, tjänst/titel och under detta en kort beskrivning av dina arbetsgifter.
 • Lista på utbildningar, tidsperiod, skola/lärosäte, utbildning och ev examen
 • Övriga relevanta kunskaper och erfarenheter t ex kurser, språk, datakunskaper, förtroendeuppdrag och körkort (tillgång till bil)

Här är några mallar för CV:

CV mall 1 – enkel mall, bra som komplement till personligt brev

CV mall 2 – mall med kort inledning och foto

 

Om du saknar eller har begränsad arbetslivserfarenhet

För dig som har svårt att få ditt CV att verka säljande kan det finnas skäl att överväga att istället skriva i mer löpande text och hänvisa till dina egenskaper, praktikerfarenheter och andra saker du gjort som kan vara relevanta att lyfta fram. Om du skickar en sådan till arbetsgivare som inte har utannonserade tjänster kan vi kalla den Intresseanmälan. Exempel på en sådan:

Intresseanmälan

Om du använder den för att söka ett utannonserat jobb kallar du den Ansökan och då ersätter den CV och personligt brev. Detta fungerar i bland men det har hos många arbetsgivare blivit en slags ”standard” att man begär CV och personligt brev. Då får du skriva ett CV även om det blir lite tunt i innehållet men du kan ha en inledning med en kort presentation av dig själv. I det personliga brevet skriver du framför allt om varför du skulle passa för just det jobbet och hos den arbetsgivaren.

När du registrerar dig i jobbsökarportaler gäller vanligtvis CV och personligt brev.

Det personliga brevet

Ditt mål med brevet

Ditt direkta mål är ju givetvis att få jobbet du söker. Men för att komma dit så vill du visa din potentiella arbetsgivare att du har det som är viktigt för honom eller henne.

 • Entusiasm för att jobba i branschen du söker.
 • Erfarenhet som är relevant för jobbet, och ej framgår tydligt i CV.
 • Personlighet som visar hur du är och kan passa in.
 • Förhoppningar på vad du vill åstadkomma.

Tänk på att du ska skriva det som är relevant för arbetsgivarens behov, och inte dina krav. Vänta med dina villkor och behov tills om du förhoppningsvis kommer på anställningsintervju.

Här är några exempel vad du inte ska ta med:

 • Löneanspråk baserat på dina utgifter.
 • Anpassningar arbetsgivaren måste göra för dig.
 • Hur kort din resväg skulle bli eller annat som gör att jobbet gynnar dig personligen.

Var medveten om vem du riktar dig mot

Det personliga brevet ska berätta lite om dig själv till dem som rekryterar och varför du är rätt person för jobbet. För att skriva en bra ansökan, är det nödvändigt att veta vem du pratar med och vad du talar om. Ju mer du vet om jobbet, desto lättare är det att skriva en bra ansökan.

Leta information om arbetsgivaren på Internet, i tidningar, i årsrapporter och andra lämpliga källor.

Skriv en ny ansökan för varje jobb du söker. Du kan använda samma formuleringar, men anpassa jobbansökan för varje ny tjänst du söker. Berätta kort om vad du har åstadkommit i tidigare arbeten eller utbildningar som kan ha särskild betydelse för det jobb du söker. Med exempel från tidigare erfarenheter kan du visa att du kan göra jobbet på ett bra och givande sätt.

 • Skriv kort om hur du har fått information om jobbet.
 • Det personliga brevet bör vara kortfattat och rakt på sak. Du bör lägga störst tonvikt på varför du vill ha jobbet, varför du bör anställas och vad du kan erbjuda företaget.
 • Läs jobbannonsen flera gånger och stryk under nyckelord. Lyft fram de egenskaper du har som är viktiga för tjänsten. Ditt personliga brev ska vara ett direkt svar på annonsen.
 • Det personliga brevet skall vara snyggt och rent både layoutmässigt och innehållsmässigt. Det bör vara på max en sida. Du kan spara ”godbitar” till intervjun.
 • Tänk på att hålla intresset uppe genom hela ditt personliga brev. Den som rekryterar sitter med många ansökningar och vill få en snabb överblick.
 • Fokusera på vad du kan och inte på dina bristande kvalifikationer. Ditt personliga brev är din chans att sälja in dig själv.
 • Kom ihåg att informera i slutet av brevet att du kan ge mer information, till exempel vid en intervju.
 • Undvik att skriva för mycket om ditt privatliv. Ett par meningar på slutet kan vara okej för att ge en mer personlig bild av dig.
 • Gå igenom det med din jobbcoach för att leta efter eventuella stavfel och titta på layouten. När du inte har tillgång till coach ber du någon anhörig eller vän att se över det. Be dem vara ärliga och uppriktiga.