Home » Jobbcoach – intervju

Jobbcoach – intervju

MENY: Introduktion  l  Jobbsökartips Mallar för CV m m  l  Lite om regler, lagar och stöd l  Jobbintervju  l  Länklista

Första kontakten med din framtida arbetsgivare

Det är alltid bra att ta en personlig kontakt med den du söker arbete hos – och då innan du skickar in ansökan. Ofta står det i annonsen kontaktuppgifter om man har frågor kring tjänster – och det har du! Oavsett om du i ett skede tycker allt framgår klart av annonsen och företagsbeskrivningen och du har kollat företaget via deras hemsida (kanske via personliga kontakter också). Syftet med att ta kontakt är att stärka dina chanser genom att visa dig intresserad – du vill helst av allt jobba just hos dem. Några tips:

 • Ta reda på kontaktperson via annonsen eller företagets växel
 • Förbered dig med frågor. Ta reda på så mycket du kan om företaget, börja med deras hemsida och sök ytterligare information via nätet (du kan kolla deras ekonomi via www.allabolag.se eller eniros företagsfakta). Frågorna ska visa att du är intresserad så du ska inte prata så mycket om dig själv.
 • När du ringer, presentera dig tydligt (så personen kommer ihåg ditt namn). Var trevlig (le, det ”hörs” via telefon) och lugn.
 • Om du tycker du vet mycket innan kan du t ex fråga om hur stor är avdelningen där tjänsten är placerad, hur ser personalgruppen ut, finns det krav och meriter som är bra för tjänsten men som inte framgår av annonsen m m. Men gå inte in på att presentera dig nu – låt det påverka hur du utformar din ansökan senare. Var lugn, lyssna mer än du pratar.

Om du känner att du fått en bra kontakt kan du gärna följa upp med ett telefonsamtal efter ansökningstiden utgång. Här är naturligt att fråga hur många ansökningar som kommit in och med en glad och trevlig ton flika in hur glad man blir om man kommer vidare till intervju.

 

Jobbintervjun

Hur mycket kan man förbereda sig inför en jobbintervju? Ganska mycket och man blir bättre med tiden. Men en sak är viktigt att tänka på: en jobbintervju  kan vara hur som helst. Den kan vara strukturerad och utgå från en etablerad metod, den kan vara ett enskilt och avslappnat samtal med en arbetsgivare och den kan vara tuff och provocerande.

Här är några tips du kan använda:

 • Förbered dig genom att träna på frågor (dina svar, såklart). Du hittar många på nätet t ex www.anstallningsintervju.se eller träna på 100 frågor på http://kallberg.blogs.com/jobb/intervjufråga/). På intervjuguiden.com kan du gratis ladda hem en bra introduktion.
 • Ta reda på så mycket som möjligt om företaget och branschen. Förutom att kolla företagets hemsida kan du också kolla andra inom samma bransch. Att ha lite branschkoll är alltid ett plus.
 • Försök att vara lugn och avslappnad. Även om ”tränat” så ska du inte vara så fokuserad på intervjutekniken (den kommer naturligt om du är lite förberedd och slappnar av). Du ska framför allt visa dig som människa. Om du känner dig nervös, säg det i början på intervjun så brukar det släppa. Lite nervös ska man vara, det visar också på att man tar det på allvar.
 • Lyssna! Det är lätt att bli spänd och att vilja sälja sig själv genom att prata mycket. Men här är det viktigt att lyssna, ta ett andetag så det går någon sekund innan du svarar. Har du inte riktigt förstått frågan så be intervjuaren om att upprepa eller förtydliga. Lyssna också på innebörden i frågan – vad vill de egentligen veta?
 • En vanlig fråga är ”Berätta lite om dig själv”. Förbered ett kort och koncist svar på denna. Tänk på att det är en jobbintervju så prata inte så mycket om privatliv och intressen utan mer om egenskaper som är relevanta.
 • Har du negativa erfarenheter av tidigare arbetsgivare? Prata aldrig om det under en jobbintervju, det finns risk att du uppfattas som en risk, en besvärlig person. Om de frågar dig om varför du slutat på ett tidigare arbete och det har funnits.
 • Självklarhet 1: Se till att ha varit på toaletten innan (så du inte behöver gå mitt under intervjun). Stäng också av mobilen så den inte orsakar ett avbrott.
 • Självklarhet 2: Hel och ren! Se snygg och proper ut så ökar ditt självförtroende och du ger ett bättre intryck. Hur uppklädd man ska vara beror helt på vilken typ av jobb och inom vilken bransch man söker.
 • Ta reda på om och vad du förväntas ha med dig i form av betyg, arbetsgivarintyg m m.