Home » Jobbcoach – tips

Jobbcoach – tips

MENY: Introduktion  l  Jobbsökartips Mallar för CV m m  l  Lite om regler, lagar och stöd l  Jobbintervju  l  Länklista

Tips för ditt jobbsökande

Söker du jobb enbart via platsbanken och andra jobbannonser? Då ska du veta att man räknar med att endast 20 % av alla jobb förmedlas på detta sätt. Det vill säga att 80 % av jobben tillsätts på andra sätt bl a internrekryteringar. Några andra vägar är:

 • Via personliga kontakter. Någon som känner någon …
 • Via inledande praktik. Antingen via arbetsförmedlingen eller att man gör praktik under en utbildning och sedan erbjuds arbete på företaget.
 • Via s k spontanansökningar. Det vill säga att man söker arbete hos ett företag utan att de har en tjänst utannonserad. Vanligare än man tror.
 • Via bemanningsföretag. Som timanställd på ett bemanningsföretag kan man få ett uppdrag ute hos ett företag och företaget väljer sedan att anställa dig då du är oumbärlig.

 

Ha ett aktuellt CV och övriga dokument förberedda

Bland det första du ska göra som arbetssökande är att skriva ett CV eller en enklare meritförteckning. Mer om det under Mallar för CV m m.

CV ska kompletteras med ett personligt brev. Detta skriver du inför varje ansökan då det ska lyfta fram de egenskaper du har som är relevanta för tjänsten. Om du söker en utannonserad tjänst, läs då annonsen noga och tolka vad som efterfrågas. Kan man skriva ett ”allmänt” personligt brev? Ja, det kan vara bra att göra för att ha som grundmall. När du sedan ska söka måste du anpassa det efter tjänsten och företaget.

För dig som är ung och/eller saknar längre erfarenhet kan slå ihop CV och personligt brev till ett enklare ansökningsbrev.

Allt detta hjälper vi dig med om du behöver.

Mallar och mer om detta hittar du under Mallar för CV mm

 

Kontakta referenspersoner

Referenser är de personer som den du söker arbete hos kan kontakta för att höra sig för om dig. Det är därför viktigt att du pratar med dina tidigare chefer och kollegor om de vill ställa upp som referenser. De ska också har goda saker att säga om dig så när du pratar med dem ska du fråga hur de uppfattat dig som anställd/kollega och vilka starka sidor de anser att du har. Är de otydliga eller har svårt att formulera sig ska du fundera över om du vill använda de som referens.

Det vanligaste idag är att man i CV:t under rubriken referenser skriver:

Lämnas på förfrågan

Om man blir uttagen till intervju ska man vara beredd på att lämna referenser, oftast minst två stycken. Ibland begärs referenser innan man kommer till intervju.

 

Registrera dig på jobbsökarportaler

På nätet finns en mängd jobbsökarportaler, rekryteringssidor och karriärguider där du kan registrera dig, oftast kostnadsfritt. De flesta annonserade tjänster hämtas från andra databaser så samma tjänst syns på de flesta jobbsökarsidorna.

Det tar lite tid att registrera sig. Du ska lägga in personuppgifter, tidigare jobb med från och till-datum, utbildningar med från och till-datum, utbildningsnivå, kurser, referenser m m. Så ha alla dina papper bredvid dig och var beredd på att lägga lite tid. Du anger också vilka jobb eller inom vilket område du söker så får du sedan e-post med tips när det dyker upp nya, utannonserade tjänster.

Har du inte riktigt koll på dina tidigare anställningar, exakta datum m m? Gör en tidslinje och uppskatta vilken månad du började respektive slutade en tjänst. Skriv in från den förste i månaden du började till den siste i månaden du slutade. Det viktiga är att du få ett komplett CV i din registrering.

 

Bemanningsföretag

Att anmäla sig som sökande till bemanningsföretagen kan vara en ingång till arbetsmarknaden. Bemanningsföretagen fungerar också som rekryteringsföretag för arbetsgivare – de vill hyra in någon först och ibland övergår det i en anställning (såvida det inte är en tillfällig arbetstopp).

 

Planera ditt jobbsökande – gör ett schema

Att söka arbete är ett heltidsarbete. Därför krävs det lite självdisciplin och planering. Har man varit arbetslös ett tag kommer ofta en känsla hopplöshet och uppgivenhet och då är det viktigt att ha rutiner att hålla sig till.

Gör därför ett schema som passar dig – ett dagschema eller ett veckoschema där du skriver in vad du ska göra och när du ska göra det.

Exempel på saker som bör ingå i schemat är:

 • Gå igenom e-posten om du har registrerat dig hos jobbsökarsajter (för det har du väl?) och gå igenom utannonserade tjänster på t ex platsbanken.
 • Söka företag via nätet där du vill jobba och tar reda på kontaktpersoner (eller gå via växeln). Gör en lista på det antal du ska kontakta denna dag eller vecka.
 • Sök (eller välj från din lista) företag och skicka spontanansökan.
 • För dig som använder sociala medier som Facebook, Netlog eller LinkedIn: ha kontakt och tala om att du är arbetsökande – be om tips!
 • Sätt upp mål. Hur många jobb du ska söka eller hur många företag du ska kontakta under en vecka.

 

Att läsa platsannonser

När man läser en platsannons är det ofta att man tycker att det här passar mig; jobbtiteln, företaget, orten m m. Sedan kommer en känsla av osäkerhet när man läser hela texten. Kraven börjar kännas lite höga eller man tycker att man saknar en del. Vad man då ska veta är att det många gånger är en önskelista och det som efterfrågas är det som är lätt att beskriva (t ex specifika kompetenser och kunskaper). Det är din personlighet som blir avgörande och får du bra kontakt kan du ha goda chanser även om du saknar en del av det som står i annonsen (de vill satsa på dig och du kan få möjlighet att komplettera detta).

Några exempel:

 • Det krävs goda kunskaper i engelska och du tvivlar på om dina kunskaper är tillräckliga. Tänk då att du redan idag kan köpa en kurs i engelska med bok och CD.
 • Det frågas efter kunskaper i ett speciellt datorprogram t ex löne- eller redovisningsprogram och du kan inte just det. Kolla på internet och ta reda mer om det som efterfrågas. Det kanske liknar ett som du redan kan och du bedömer att du på kort tid kan sätta dig in i det.
 • Det krävs flera års erfarenhet. Men någon gång måste man ju få lov att börja bygga upp sin erfarenhet. Sök jobbet även om du saknar flerårig erfarenhet – lyft fram dina meriter från t ex praktikperioder och dina egenskaper som du anser kompenserar erfarenheten (motivationen, engagemanget, lusten, nyfikenheten m m).

Slutsats: Sök jobbet! Även om du inte har ”alla rätt” enligt platsannonsen.

 

Stärk dina chanser

Att få en personlig kontakt är ett bra sätt att stärka sina chanser. Även om du söker ett jobb via en annons är det bra att ringa upp företaget innan så de kommer ihåg dig vid genomgång av ansökningarna. Även ett telefonsamtal strax efter ansökningstidens utgång är bra (fråga hur många ansökningar som kommit in och när de räknar med att vara klara med första omgången).

Var trevlig och nyfiken. Visa intresse och lyssna istället för att gå på och försök sälja dig för hårt.